R E K L A M A


Akademicy PAW robią lodowe wino

W polskich warunkach produkcja wysokiej jakości wina lodowego może udać się tylko w wyjątkowych rocznikach, a taki był dla winiarzy 2018. Dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach aż do większych mrozów, poniżej -7oC. Owoce muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy. Zbiór winogron robi się bardzo wcześnie rano, a czasem nawet w nocy, przy sztucznym świetle. Winogrona także w trakcie przerobu nie mogą rozmarznąć, dlatego temperatura w ciągu dnia też musi być minusowa. Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kg w 100 l.

 

Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych, ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są bardzo drogie. Dobrej jakości wina tego typu sprzedawane są w niewielkich butelkach, często po kilkaset złotych.