R E K L A M A


Fermentacja malolaktyczna już nie straszna

Ostatni zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa 2019 poświęcony był stabilizacji i pielęgnowaniu młodego wina. Jak zwykle rozkładaliśmy na „czynniki pierwsze” wszystko to, co w tym czasie winiarz powinien zrobić z winem w przetwórni i w piwnicy.  Dla początkującego winiarza hasło „fermentacja malolaktyczna” bywa czymś tajemniczym i trudnym do wykonania. Okazuje się jednak, że mając odpowiednią wiedzę i przygotowanie można sobie z tym łatwo poradzić.

A trochę tego jest do zrobienia, tym bardziej, że na niej nie kończy się pielęgnacja młodego wina. Podczas zajęć omówiliśmy na czym polegają prawidłowo przeprowadzone:
spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa i czyste kultury bakterii mlekowych, czynniki wpływające na przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej,
przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej i kontrola tego procesu, produkty uboczne fermentacji jabłkowo-mlekowej,
pielęgnacja młodego wina po fermentacji – ściąganie wina znad osadu, stabilizacja chemiczna i klarowanie, stabilizacja mikrobiologiczna leżakowanie nad osadem drożdży, filtracja, rodzaje filtrów winiarskich, kupażowanie,
dojrzewanie wina – wino i jego potencjał dojrzewania, procesy zachodzące podczas, dojrzewania wina, pielęgnacja wina podczas dojrzewania,
zastosowanie beczek przy wyrobie wina,
butelkowanie wina – higiena i bezpieczeństwo przy wyrobie wina.

Tajniki związane z wspomnianymi pracami wyjaśniał enolog Piotr Stopczyński.
W ramach zajęć praktycznych prowadzonych przez Romana Myśliwca nasi słuchacze przeprowadzali bieżące zabiegi pielęgnacyjne w winnicy.

Ale na tym nie koniec. Sobotni wieczór i noc spędziliśmy wszyscy w wyjątkowym miejscu, w ośrodku wypoczynkowym w Foluszu, w Magurskim Parku Narodowym. Integracyjny wieczór rozpoczęliśmy od wycieczki, jedną z tamtejszych tras, na Diabli Kamień. Tak sympatycznie i zdrowo rozpoczęty wieczór pierwszego dnia7. zjazdu zakończyliśmy wspólnym biesiadowaniem. I wszyscy zgodnie orzekliśmy, że jeszcze tam wrócimy.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji GALICJA VITIS, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
PAW