R E K L A M A


I miejsce w konkursie MasterChef dla zespołu z ZSUiS

W dniu 23 marca 2017 r. w krośnieńskiej PWSZ odbyły się Akademickie Dni Nauki. W spotkaniu uczestniczyła młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich również uczniowie ZSUiS w Jaśle, kształcący się w zawodzie technik technologii żywności. Przygotowane na ten dzień wykłady i zajęcia warsztatowe cieszyły się dużym zainteresowaniem, jednak najwięcej emocji wśród uczestników wzbudził II konkurs kulinarny MasterChef – „Studencka bomba witaminowa”. Jego zwycięzcami zostali reprezentanci ZSUiS.

Swój udział w konkursie zgłosiło 11 trzyosobowych zespołów z 9-ciu szkół o profilu spożywczym z województwa małopolskiego i podkarpackiego. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch rodzajów zimnych przekąsek na bazie surowców obowiązkowych, tj. suszonych śliwek i sera mozzarella. Uzupełnieniem był przygotowany przez organizatorów kosz różnorodnych produktów spożywczych, z którego uczestnicy mogli korzystać zgodnie z własna inwencją i potrzebami.

Pracę zespołów i jego efekty oceniało konkursowe jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele uczelni, krośnieńskiego Sanepid-u oraz restauratorzy. Brali oni pod uwagę wrażenie ogólne, estetykę i finezję przygotowania, łatwość przyrządzania oraz smak przekąsek.

Komisja konkursowa najwyżej oceniła zespół z ZSUiS w składzie: Julia Czajka, Anna Jamrogowicz i Bartłomiej Smoleń z klasy 1 TS, za przekąski „Koreczki a´la Caprese” oraz „Bajkowe żaglowce na piasku”.
Druga reprezentacja naszej szkoły w składzie: Patrycja Janusz, Agata Filipak i Katarzyna Piróg z klasy 2 TS otrzymała wyróżnienie w kategorii „pomysłowość wykonania”.

Udział w Akademickich Dniach Nauki był dla naszych uczniów ciekawą formą poszerzenia swoich wiadomości z zakresu bezpieczeństwa żywności, pozwolił im też rozwijać swoje zainteresowania z zakresu dietetyki i zagadnień żywieniowych. Młodzież miała też okazję wykazać się kreatywnością i umiejętnością wypracowania pomysłowych, oryginalnych rozwiązań, a także zaprezentować swoje umiejętności praktyczne.

Serdecznie gratulujemy młodym adeptom sztuki kulinarnej, życzymy dalszych sukcesów i kolejnych „pysznych” pomysłów.

ZSUiS Jasło